Een bevel tot inverzekeringstelling (voor 3 dagen) mag alleen worden gegeven als aan de volgende voorwaarden is voldaan:
- Er moet sprake zijn van een strafbaar feit waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten (dat zijn dus de wat ernstigere feiten)
- De (hulp)officier van justitie heeft u (meestal kort) verhoord voordat hij het bevel tot inverzekeringstelling nam
- De inverzekeringstelling moet in het belang van het onderzoek zijn, bijvoorbeeld voor nader verhoor of een eventuele confrontatie van u met getuigen
Het verhoor door de politie
De politie zal u als verdachte verhoren over uw mogelijke betrokkenheid bij een strafbaar feit. Vaak wordt in korte tijd een grote hoeveelheid vragen op u afgevuurd:
- Sociaal verhoor: het verhoor begint vrijwel altijd “losjes” met een aantal vragen over uw persoonlijke situatie (waar u woont, of u werk heeft, wie uw vrienden zijn, wat uw telefoonnummer is en veel van dat soort vragen). Het doel van dit verhoor is niet alleen om iets over uw sociale situatie te weten te komen, maar wordt door de politie ook vaak gebruikt om een gemoedelijke sfeer te creëren met simpele vragen, waarop u makkelijk een antwoord kan geven. Let op: het gebeurt nogal eens dat de verbalisant aan het einde van het sociale verhoor vraagt, of u de feiten waarvan u wordt verdacht bekent. Ook wordt u gevraagd naar uw telefoonnummer(s) en social media. Al deze zaken worden gebruikt in het onderzoek tegen u.
- Zakelijk verhoor: dit is het verhoor dat gaat over de strafbare feiten waarbij de politie denkt dat u mogelijk betrokken bent.
Zwijgrecht tijdens verhoor
Tijdens de inverzekeringstelling weet u namelijk nog niet precies welk bewijsmateriaal de politie tegen u heeft.
Het is belangrijk dit eerst met mij als uw advocaat te bespreken.
Het is dus verstandig als u tegen de politie zegt dat u eerst met uw advocaat (Marten Kok) wilt spreken voordat u wordt verhoord.
Nadat u in verzekering bent gesteld krijgt u een advocaat toegewezen die u gratis rechtsbijstand zal verlenen. Dit is een onafhankelijke advocaat die op dat moment ‘dienst heeft’ (piket). Deze is aangewezen door de zogenoemde piketcentrale die weer onderdeel is van de Raad voor Rechtsbijstand. Marten Kok neemt als strafrechtadvocaat ook deel aan deze piketregeling.
Voorkeursadvocaat
Maar U kunt – als u bent aangehouden – ook direct bij de politie aangeven dat u mr. Marten Kok als gekozen voorkeursadvocaat wilt. In de meeste gevallen is dit kosteloos. U kunt mij vrijwel altijd bereiken op het telefoonnummer (06)51616441.
Verlenging inverzekeringstelling
Bij dringende noodzakelijkheid kan het bevel inverzekeringstelling door de officier van justitie eenmaal voor ten hoogste drie dagen worden verlengd.
Bewaring
Het kan zijn, dat de officier van justitie vindt dat er gronden zijn om u – na de inverzekeringstelling – langer vast te houden in een huis van bewaring. In dat geval zal de officier van justitie u voorgeleiden en de rechter-commissaris vragen een bevel tot bewaring af te geven. De advocaat die u op het politiebureau heeft gesproken, zal u ook bijstaan bij de voorgeleiding bij de rechter-commissaris. U wordt vervoerd naar de rechtbank, waar de zitting bij de rechter-commissaris plaats vindt. De advocaat krijgt kort voor die zitting ook het strafdossier.
Wilt u meer informatie, bel mij gerust op. In veel gevallen kan ik snel ik actie komen als u wordt aangehouden en wilt dat ik u kom bezoeken.
Neem gerust contact op!
Advocatenkantoor M.A.D. Kok (Marten Kok)
(06)51616441
(0341)552487
mad.kok@kok-advocaten.nl
Fazantlaan 11 3852 AN ERMELO
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.